Selecteer een pagina

Door jouw mannelijke kern te ontwikkelen haal je meer uit het leven dan dat je nu misschien doet.

Mis jij het gevoel van passie, vuur of moed in je leven?

Merk je dat je wat laks bent, vaak verveeld of overdreven lief?

Vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven in jouw carrière? Of om romantische partners aan te trekken die jij ook aantrekkelijk vindt? Of om doorzettingsvermogen te vinden om je commitments aan te gaan?

Dan is de kans groot dat jij je mannelijke kern moet ontwikkelen. Een uitgebreid thema wat we ook bespreken in de podcast van Aan De Man Brengen

Wat is de mannelijke kern?

Een masculiene kern heeft een echte energie wat je niet kan faken. Dit is energie die een goed ontwikkelde man bij zich draagt.

Een man met masculiene energie is niet om mee te fucken. Hij is niet onnodig agressief en vertoont geen uitslover alfa-mannen gedrag. Hij toont zijn metaforische zwaard, zonder hem te hoeven gebruiken.

Stel je voor dat je tegenover een man staat die je recht in de ogen kan kijken, zonder weg te kijken. Zonder overdreven intimidatie te gebruiken om jou klein te maken. Het maakt hem niet uit of jij fysiek sterker bent. Als je in zijn ogen kijkt zie je een diepe donkere oceaan van levenservaring, beheerstheid en genezen trauma’s. Er heerst een wildheid en een kalm gevoel van stevigheid in zijn energieveld.

Door zijn intense blik, voel jij je meteen geaard, kalm en tegelijkertijd geïnspireerd om meer uitdaging in je leven te zoeken.

Dit is hoe het voelt hoe het is om in aanwezigheid te zijn bij een man die zijn volledige gezonde masculiniteit heeft ontwikkeld.

Wat zijn de voordelen als jij je mannelijke kern ontwikkelt?

Door te werken aan specifieke onderdelen die je mannelijke kern versterken, ervaar je meer:

 • diepe en zingevende vriendschappen en relaties
 • rust om een romantische relatie aan te gaan
 • diepe en bevredigende seksleven
 • energie en passie voor jouw levenswerk
 • respect van andere
 • compassie voor jezelf en andere
 • moed en zelfvertrouwen door de dagen
 • eerlijke gesprekken en relaties door alle aspecten van het leven

Hoe ontwikkel je jouw kern?

Ondanks dat het in de westerse samenleving schaars is, is het logischer dan je misschien denkt.

Hier zijn de negen belangrijkste dingen die jij kan doen om je mannelijke kern kan ontwikkelen.

1. Aanwezigheid

Een goede masculiene man is aanwezig

Een man die in zijn volledige aanwezigheid zit kan iemand volledig zien, horen en begrijpen door simpelweg te observeren. Een aanwezige man kan zijn volledige aandacht geven zonder afgeleid te worden door zijn telefoon of andere prikkels. Een aanwezige man belichaamt bewustzijn.

Als jij aanwezig bent bij andere zorgt ervoor dat jij ook gezonde grenzen kan stellen.

Als je constant afgeleid wordt door externe prikkels en je energie aan onnodige zaken verspilt. Dan voel jij je altijd uitgeput en blijf je worstelen met jouw aanwezigheid.

Wat kan jij doen:

Raak eraan gewend om vaker “nee” te zeggen. Zeg nee tegen dingen, zaken en mensen waar jij geen energie aan kwijt wil. Breek de banden met de energiezuigers in het leven en spendeer tijd met mensen die jou motiveren, uitdagen en inspireren.

Je kan je eigen gedrag aanpassen door meer oogcontact te maken als je naar mensen luistert. Gebruik je ogen om te observeren en te reageren, niet om te intimideren en te oordelen.

Andere zaken wat jij kan doen

 • Wandelen zonder technologie in je zak
 • Beoefen meditatie en yoga
 • Maak je huis schoon. (minder rommel om je heen is minder rommel in je hoofd)
 • Neem een bad, loop blootvoets door het gras en doe dingen waarmee de dagelijkse rush vertraagt en je meer verbinding krijg met jezelf en de natuur.

2. Kracht

kracht mannelijke kern

Wanneer je mannen met vrouwen vergelijkt, zie je één groot wezenlijk verschil. Mannen hebben de mogelijkheid, mede door testosteron, om fysiek veel sterker te worden.

Daarnaast hebben we het niet alleen over fysieke kracht. Maar ook de kracht van de persoonlijkheid, wilskracht, de kracht vanuit het hart en de kracht van het lichaam.

Kracht is oefenen en training. Je kan mediteren om sterker te worden, maar dat zal geen resultaat geven. De gewichten moeten getild en getraind worden.

Er is geen man op de planeet die geen profijt had van een sterk fysiek lichaam. Geen man die zei: Ik ben gewoon te sterk.

Wat kan jij doen?

Gewichten tillen. Doe push-ups. Ren wat kilometers. Neem een ijsbad. Maak je lichaam sterk

3. Passie en intensiteit

Een van de snelste manieren om je mannelijke energie te cultiveren is om je persoonlijkheid te laten stromen met intense passie.

Waarom sta jij elke ochtend op? Waar krijg jij energie van? Wat zou je doen als je nog 1 jaar te leven hebt?

Als je niets in je leven hebt waar jij helemaal aan op gaat dat voor vuur zorgt, dan heb je een oppervlakkige en saaie persoonlijkheid

Wat kan je doen?

Zoek wat jou drijft. Wat is jouw passie en ga daar volledig voor.

4. Zorg voor richting

Een essentie van masculiene energie is richting.

Het is heel mannelijk om een potentiële romantische partner te zien en er recht op af te stappen met een energie die zegt: “Ik zie wat er allemaal is, maar ik kies jou.”

Het is heel mannelijk om een carrière te vinden die in lijn staan met jouw waarde, competenties en je passie. Om vervolgens te zeggen: “Ik geef alles voor deze missie. Ik wil mijn bijdrage aan de wereld leven en een betere plek maken.”

Het is heel mannelijk om een beter, gezonder en sterker lichaam te willen en hier tijd, energie en wilskracht in te steken om het realistisch te maken. Niets staat in je weg. Regent het buiten? Jij gaat toch hardlopen. Iemand biedt je drank aan wat niet past bij jouw doel? Volgende keer beter. Een strak dieet volgen en jouw vriendin wilt fastfood bestellen? Jij kookt!

Wat kan jij doen?

Zoek hoe jij richting kan pakken in het leven. Streef datgene na wat jij wilt in het leven. Stel doelen, behaal ze en laat niets in je weg staan.

5. Spreek jouw waarheid

Het is voor de moderne man normaal om niet helemaal de waarheid te spreken. Om waarheden mooier te maken dan ze zijn om zo leuker over te komen op andere mensen.

Word een meester in het spreken van de waarheid.

Makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen leven hun hele leven al met leugens die voor hen de waarheid zijn.

De waarheid kan pijn doen, maar kan ook bevrijdend zijn.

“Ik vind je super interessant en ik zou je graag beter willen leren kennen.”

“Ik hou niet meer van je.”

“Ik haat mijn baan nu en wil liever een baan die mij meer voldoening geeft.” of…

“Ik vind het niet leuk hoe jij mij behandelt. Dit stopt hier.”

Op het moment dat jij de waarheid uitspreekt naar jezelf en naar andere, ontstaat er meer verbinding met jouw behoefte, doelen en je missie in het leven.

Wat kan jij doen?

Raak eraan gewend om vaker de volledige waarheid te spreken. Een leven met half-waarheden en leugens leidt uiteindelijk tot een leegte en een onderliggend gebrek aan voldoening.

6. Stop met andermans behoefte boven die van jezelf te zetten

Een snelle manier om je persoonlijke kracht op te geven is om de ander zijn beeld van jou boven het beeld van jezelf te zetten.

Jij bent de ultieme CEO van je leven. Stop met het zoeken van bevestiging van andere en maak jezelf onder de indruk.

Als jij alleen maar andere pleaset, please je uiteindelijk niemand. En jezelf al helemaal niet.

Wat kan jij doen?

Als jij chronisch onzelfzuchtig bent en je vooral bewust bent van andere, zorg dan voor een gezonde pendulum-effect en start met gezonde egoïsme. Stel je eigen behoefte voorop. Zorg ervoor dat je eigen gras groener is, voordat je ergens anders water geeft vanuit een authentieke plek van overvoed.

7. Kom in contact met je woede (en andere emoties)

De moderne man leeft vanuit het hoofd. Alleen hoofd, vooral niet vanuit het hart.

Zie jij jezelf als een analyticus? Als een intellectueel? Slimmer dan de meeste mensen om je heen? Dit mag dan misschien wel zo zijn, maar als jij een wandelend hoofd bent met handen, dan bereik je uiteindelijk niets.

Het is essentieel dat je een verbinding maakt met je hart, je gevoel en emotionele lichaam.

Woede mannelijke kern

Misschien ben je opgevoed met het idee dat je maar bepaalde emoties mag hebben als een man (vaak is dat: Blijdschap, woede en trots). Misschien is je geleerd dat moeilijke emoties en teken van zwakte was.

Ook jij mag het hele spectrum ervaren van emoties. Je authentieke geluk hangt ervan af. Je kan niet bepaalde emoties afleren zonder dat dit ten koste gaat van de positieve emoties.

Wat kan jij doen?

Kom meer in verbinding met je emoties. Door te huilen, boos te worden en super blij.

8. Besteed meer tijd met je mannelijke vrienden.

Er gebeurt iets magisch als we meer tijd spenderen met meer mensen van onze gender.

We leren andere mannen te begrijpen, waardoor we ook een betere relatie kunnen krijgen met onze vaders.

Andere mannen dagen ons uit en houden ons verantwoordelijk. Dit zorgt voor een gezonde energie. We voelen ons gesteund door andere mannen.

Of het nu op een voetbalvereniging is, mannengroep, pokeravond, boekenclub of wat er ook bij jou past. Spendeer meer tijd in het gezelschap van andere mannen die jou testen. Sluit je aan bij De Alliantie, onze community voor mannen.

9. Leef je leven met het idee dat je dood gaat.

Als iemand aan mij vraagt: “hoe blijf jij gemotiveerd?”.

Dan is mijn antwoord simpel:

Weet dat je dood gaat.

Dood geeft betekenis aan het leven. We weten die allemaal.

Wanneer een vriend of familielid overlijdt, doet het je vaak herinneren aan je eigen leven. Een vraag die naar boven kan komen is: Hoe wil ik herinnert worden als ik dood gaat?

Alles wat jij creëert zal nooit herinnert worden als je dood bent. Dit kan frustrerend klinken, of juist bevrijdend. Ik kies voor de bevrijding.

Wat kan jij doen?

Vraag jezelf eens af: “wat zou ik de komende tijd doen, als ik weet dat ik volgend jaar dood ga?”. Leef vervolgens met die gedachten. Vergelijk je leven met hoe je zou willen dat je leven is met zoals je leven nu is. Ga aan het werk met het gat tussen die twee uiterste.

Ontwikkel je mannelijke kern

Je mannelijke kern ontwikkelen heeft als doel om je innerlijke “nice-guy” uit te roeien. Leef met een groter doel en accepteer wat er nu is in je leven. Leer te zitten in oncomfortabele gevoelens en situaties, zonder jezelf te verliezen.

Ik hoop dat je wat hebt aan dit verhaal. Mocht je ergens vastlopen? Vragen hebben of iets willen delen. Neem dan contact met mij op.